Sporting Trigon neemt afscheid van Wiersma en van Vliet
1 februari 2018
Beoogd schokeffect levert Sporting Trigon net niets op.
5 februari 2018
Alle categoriën

Plezier in teamsport: het toverwoord?

“Als jullie zo blijven spelen, gaan jullie nog wel punten halen” zei De Meeuwen coach Tom Stoffelsen na afloop van de door Trigon net aan verloren wedstrijd in Putten (28-26). Maar we speelden niet ZO een week later tegen uitgerekend Pernix, de partij waar meer op het spel stond dan alleen de winst. Vanaf het beginsignaal al niet. Positieve uitzonderingen op de algehele malaise de invalbeurt van Marc Meulenbeld en vooral het sterke optreden van Pam Straathof. Bij de start van het seizoen begonnen in het tweede heeft de nieuwkomer de laatste duels een basisplaats afgedwongen.

Pam

De 19-jarige speelster heeft wel een verklaring waarom het tegen Pernix faliekant mis ging: “Tegen SKF en De Meeuwen waren we als team vanaf het begin op het niveau van de tegenstander. Hierdoor had het hele team de adrenaline en de wil om punten te pakken wat ook mogelijk was. Bij Pernix was het in het begin van de wedstrijd al niet best waardoor we gelijk op achterstand kwamen. Hierdoor denk ik dat sommige spelers de adrenaline en het geloof in de winst verliezen waardoor er geen positieve sfeer meer in het team is om die punten alsnog te kunnen pakken.”

En teamgeest speelt een belangrijke rol in het korfballeven van Straathof, die bij Trigon begon in de D2: “Ik wilde vooral op korfbal voor de gezelligheid. Ik zat eerst op turnen en dansen maar wilde graag een teamsport beoefenen. Omdat mijn zus en vriendinnen al op korfbal zaten was de keuze makkelijk gemaakt. Ik vind plezier heel belangrijk. Ik zit op een teamsport vooral voor de sociale contacten en de gezelligheid erom heen. Ik denk dan ook dat je met gezelligheid in een team betere wedstrijden kan spelen dan dat er een minder goede sfeer is in een groep.”

De 3e jaars studente aan de HALO in Den Haag heeft best wel ambities wat korfbal betreft, maar staart zich niet blind op dat ene doel. “Ik ben ervan overtuigd dat er bij iedereen altijd nog ruimte is voor verbetering. Ik wil ook zeker beter worden in korfbal en kijken welk niveau ik haal. Wel vind ik het belangrijk dat het niet ten koste mag gaan van de gezelligheid en mijn andere doelen. Zo staan school en werk boven korfbal.”

Straathof – vindt bijna alle sporten leuk om te doen en zit dan ook niet graag stil – heeft als wisselspeelster aanvankelijk echter niet veel gespeeld en vond dat best wel lastig: “Soms was het vervelend dat ik mijn eigen wedstrijd moest missen omdat ik dan op de bank moest zitten bij 1 terwijl je niet of kort speelde. Het was ook vaak lastig dat ik soms alleen de laatste 10 minuten erin kwam. Hierdoor kon je nooit echt wennen aan het spel. Ik merk nu ik een paar wedstrijden achter elkaar speel in 1 dat ik dat spelletje ook beter ga begrijpen.”

De wedstrijd tegen Pernix was voor de Trigonspeelster de eerste derby op dit niveau: “Ja ik was zeker gespannen! Dat ben voor elke wedstrijd wel, maar bij zulke wedstrijden helemaal. Bij dit soort duels speel je niet alleen voor de punten, maar ook voor de eer. Ook omdat je vaak meer mensen kent aan wie je ook graag wilt laten zien wat je kan en dat je niet wilt falen.”

Dat laatste was gelukkig voor haar niet het geval ondanks de (team)afstraffing in De Zijl. “Het was zeker leuk om zoveel complimenten te krijgen van iedereen. Ik zat ook wel lekker in de wedstrijd al liep het natuurlijk niet soepel. Het is een teamsport dus je kan nooit in je eentje winnen of verliezen. Je staat er nooit alleen voor en dat is zo mooi aan een teamsport” vervolgt Straathof, die voor zichzelf nog wel verbeteringen ziet. “Ik denk dat ik op verdedigend gebied nog veel kan leren vooral op de 1 tegen 1. Daarbij vind ik dat ik aanvallend wat meer rust moet houden in mijn schot om zo zuiverder te worden. En natuurlijk de doorloopbal…..die moeten er echt eens in”, besluit Pam, die in haar vrije tijd graag danst (“het liefst op Afro-house muziek”) en in Lisse peutersport geeft.

Sporting Trigon – OVVO/De Kroon wordt zaterdagmiddag gespeeld in de Leidse Vijf Mei hal, staat onder leiding van de heren Harkema (scheids) en Profijt (ass.) en begint om 14.30 uur. De wedstrijd tussen de tweede teams begint om 13.00 uur en wordt geleid door Pascal Huisman.

Wim van Vliet

 

Comments are closed.