Ondanks de keurige 3e plek vorig seizoen zitten we voor komend seizoen “opgescheept” met de zwaarst denkbare indeling van de 4 overgangsklassen. Kijk maar even na: Oost Arnhem en OVVO (beide middenmoot veld hoofdklasse), De Meeuwen, Fiks, SKF (alle koploper veld overgangsklasse), Pernix (2e veld overgangsklasse) en Sparta Zwolle (ongeslagen koploper veld 1e klasse). “En daar moeten we het meedoen” zegt de rijdende rechter dan gedecideerd.

Het technisch duo van Sporting Trigon (Maarten van Vliet en Gijs Wiersma) delen die mening zonder meer: “Een zeer zware poule, met misschien wel 6 ploegen die aanspraak kunnen maken op de titel. En ik denk geen uitgesproken degradatie kandidaten. Kortom elke wedstrijd moet je top zijn.”

Een aantal weken zonder competitieverplichtingen lijkt een prima periode op een gedegen voorbereiding, maar viel dat even tegen.

Beide mannen waren over het geheel genomen niet tevreden over die tussenperiode. “De lijn die we op het veld hebben ingezet met veel blessures en constant noodzakelijke wisselende opstellingen heeft in de voorbereiding zaal ook parten gespeeld. De ploeg raakt niet ingespeeld en automatismen zijn ver te zoeken door de constante noodgedwongen wisselingen. Maar individueel hebben we wel aanknopingspunten en ontwikkeling bij spelers gezien en dat stemt ons toch weer enigszins gunstig naar de competitie toe.”

Met Pernix, Fiks en Trigon bij elkaar dus zes derby’s in het vooruitzicht. In de laatste 2 seizoenen werden de punten tussen Trigon en de plaatsgenoten broederlijk gedeeld, maar Van Vliet denkt dat beide ploegen op dit moment verder dan Trigon zijn in verband met een ingespeelde ploeg en meer continuïteit. “Daarom zullen wij de underdog zijn, maar derby’s staan altijd op zichzelf, dus het zijn ook wedstrijden waar je soms net dat beetje extra kan, wat die weken daarvoor mogelijk niet lukte.”

De Haagse Korfbaldagen waren behoorlijk intensief met 4 wedstrijden in 8 dagen. “Op zich kan dat prima, als je een fitte selectie hebt. Maar aangezien wij tijdens de laatste wedstrijd meer mensen in spijkerbroek op de bank hadden zitten dan in trainingspak, zegt dat denk ik wel genoeg. Hierdoor komt er ook weer een grotere belasting op de wel fitte spelers, waar je normaal gesproken meer kan wisselen” verklaart Van Vliet het optreden van zijn ploeg, dat in de wedstrijd tegen HKV/Ons Eibernest het best voor de dag kwam (19-20).

In die periode is er toch nog wel getraind. “Alleen het tweede heeft op de dinsdag een oefenwedstrijd gespeeld en vrijdagavond hebben we rustig een schottraining afgewerkt”, vervolgt Van Vliet, zelf speler van het derde team.

De training van donderdag is verplaatst naar de vrijdag. Met wedstrijden op zaterdag niet echt een verstandige keuze, maar van Vliet zegt dat het wel bewust is maar wel enigszins noodgedwongen. “We moesten op donderdagavond al uitwijken naar Katwijk om te kunnen trainen in verband met (on)beschikbaarheid van zalen in Leiden. Daarnaast kunnen we daar pas terecht van 21:30 tot 23:00 uur. Dat ging spelers met name heel erg tegenstaan en daar kan ik wel inkomen. Vrijdagavond is in verband met belasting en herstel ook niet ideaal, maar dit was wel de uitgesproken wens van de spelers zelf.”

Uitkomend in de res. overgangsklasse krijgt Sporting Trigon 2 nu ook te maken met zuivere speeltijd en schotklok. Het verkleint voor wisselspelers de kloof tussen 1 en 2 uiteraard en dat ziet Van Vliet ook als een verbetering. “Ik denk het wel, ik denk dat het niveau van het tweede snel omhoog zal gaan. Uiteraard krijgen zij ook een zeer zware competitie voor de kiezen, maar vorig jaar hebben we ook gezien dat ze zich snel kunnen aanpassen aan een hoger niveau en zich als debutant keurig handhaafden.”

De eerste selectie van Sporting Trigon begint de competitie zaterdag a.s. in Veenendaal tegen SKF.

Om 18.30 uur starten de tweede teams onder leiding van scheidsrechter Steendam, om 20.00 uur gevolgd door de eerste achttallen. Dat duel staat onder leiding van Berthold Komduur.

De SKF-hal ligt aan de Wageningselaan 0 in Veenendaal.

Wim van Vliet