Grote gebeurtenissen werpen meestal hun schaduw vooruit, maar in Leiden is het (nog) akelig stil. Kennelijk leeft de stadsderby Pernix tegen Sporting Trigon niet (meer) zo nu de onderlinge verhoudingen wat anders zijn komen te liggen dan in de 10 voorgaande jaren.

Waar twee jaar terug nog een heuse videoclip digitaal te bewonderen was is het nu opmerkelijk rustig op de site van de thuisclub, die wel de eigen gescoorde goals van de voorgaande wedstrijden laat zien onder het mom van “het kiezen van het doelpunt van het jaar”.

En toch staat er naast het eergevoel en prestige best nog wat op het spel. Zeker voor Sporting Trigon dat “vreselijk” in de achtervolging moet op zo te zien in ieder geval de voorlaatste plaats, die aan het eind nog recht geeft op een play-out wedstrijd. Smeele c.s. hebben nog 5 wedstrijden (waarvan 4 in Leiden!) om de marge met respectievelijk SKF (2) en Fiks (5) te overbruggen.

Tegen min of meer hoogvlieger “De Meeuwen” leek Sporting Trigon aardig op weg om die kloof te verkleinen. Werd het in de thuiswedstrijd nog weggeschoten door de ploeg uit Putten (21-31) – wat Pernix ook overkwam overigens – afgelopen zaterdag leidde Trigon bij rust met 7-10, maar kwam uiteindelijk aan het eind net tekort: 26-24. Met de “geruststellende” opmerking van De Meeuwen coach Stoffelsen “zo spelend halen jullie nog wel punten”, maar daarmee schieten WE geen barst op, want elke wedstrijd blijkt toch weer even anders.

Pernix is één van de drie clubs met 10 punten, die zich niet meer druk hoeven te maken over promotie of degradatie. De ambities aan het begin van de competitie (meespelen om de titel) kunnen worden doorgeschoven naar volgend seizoen. Om echt mee te doen om plek 1 speelt de ploeg van coach den Dekker echter te wisselvallig. Kijk de uitslagenlijst er maar op na.

Het bracht bijvoorbeeld de toenmalige koploper OVVO in Maarssen de eerste nederlaag toe, overklaste streekgenoot Fiks om even zo goed een week later een pak slaag te krijgen in Zwolle, waar veldeersteklasser Sparta met scherp schoot en nu verrassend op die gedeelde 3e plaats staat.

In de eerste confrontatie in de Vijf Meihal leek Sporting Trigon hard op weg naar de volle buit, maar het kon de 6 punten voorsprong in de laatste 10 minuten toen niet over de streep trekken. Hopelijk heeft de ploeg van de coaches Wiersma en Van Vliet daarvan geleerd en zal het in ieder geval op het fysiek van de tegenstander een antwoord moeten vinden.

Gezien de huidige stand op de ranglijst gaat Pernix duidelijk als favoriet van start.

Pernix – Sporting Trigon wordt zaterdag gespeeld in sporthal “De Zijl”in Leiden, wordt geleid door de heren Nouwt (scheidsrechter) en Toet (assistent) en begint om 17.35 uur

Trigon 2 speelt al eerder op de dag (11.10 uur) tegen KCC/SO natural 4 in Capelle aan den IJssel en dat duel wordt geleid door scheidsrechter Schut.

Wim van Vliet