“Geen tijd om te verslappen”

Die ervaring heeft Rosanne Beekman wel opgedaan in de afgelopen maanden. Het geldt overigens voor geheel Trigon, dat in 2019 (nog) niet die dominantie uitstraalt waarmee het een duel naar de hand kon zetten.

De 26-jarige Trigonspeelster is sinds dit seizoen hard op weg een vaste waarde te worden in het eerste team en dat bevalt haar goed. “Hartstikke goed”, zegt ze. “Het is de beleving die het anders maakt dan spelen in lagere teams. Niet per se door de spelers maar vooral de mensen er omheen, iedereen vindt er iets van en leeft mee, dat is heel leuk om mee te maken. Sowieso is dit seizoen natuurlijk een stuk prettiger omdat je veel wint, wat een welkome verandering is ten opzichte van afgelopen seizoenen.”

De ambitie om op het hoogste niveau (binnen de vereniging) te spelen, heeft de geboren Leidse altijd wel gehad. “Ik zou liegen als ik zeg dat het niet zo is, maar ik heb een beetje een apart carrièreverloop gehad. Ik had bijvoorbeeld 4 jaar geleden nooit gedacht dat ik nu in het eerste zou spelen en dacht er eerder aan te stoppen dan naar boven te kijken. Maar het fanatisme en de liefde voor de sport ben ik gelukkig nooit verloren en daarom is het uiteindelijk toch gelukt denk ik”, zegt de huidige inwoonster (samen met vriend Sven) van Oegstgeest, die niet altijd voor Trigon uitkwam. “Nee, maar iedereen maakt weleens fouten, haha. Nee hoor geintje, ik heb ooit een jaar bij TOP gespeeld in de B1 wat een erg leuke ervaring was en een half veldseizoen bij Velocitas.

Maar geboren en getogen bij Trigon dus ik hoop dat jullie het me vergeven.”

Spelen in 1 brengt verplichtingen met zich mee, weet Beekman maar al te goed. “Omdat ik in Amsterdam werk is het af en toe wel echt racen om op tijd te kunnen zijn. Daarentegen heb ik in 22 jaar zelden een training of wedstrijd gemist, is iets wat ik vanuit huis heb meegekregen. Als je iets doet wat je leuk vindt kost dat ook geen moeite”, zegt de als salesmanager bij Passenger Terminal Amsterdam (cruise terminal en tevens evenementen locatie voor grote zakelijke evenementen) werkende dochter van John en Elly.

“Geen tijd om te verslappen”

“Ik moet soms wel wennen aan de snelheid, er is geen tijd om te dromen of te verslappen. Dit wordt gecreëerd door de tegenstander maar ook door je medespelers. Het spelletje dat we spelen is toch heel anders dan ik gewend was, dus ook daar moest ik aan wennen.

Vorig jaar heb ik de kans gehad om rustig aan te wennen en steeds meer volledige wedstrijden te spelen, dan is op een gegeven momoment het ”nieuwe spannende” er wel af en kon ik me gaan concentreren op het verbeteren van mijn spel. Verder hebben we met het 2e ook altijd wel op een goed niveau gespeeld, dus dat is wel een prima basis,” vervolgt “Roos”, die zichzelf in het veld nog onopvallend vindt maar “Stabiliteit en inzicht” als haar beste kwalificaties noemt.  “Ik verricht een hoop werk voor mijn vakgenoten met assists vanuit de passing of aangeefpositie. En natuurlijk mijn legendarische doorloopactie”, vult ze lachend aan.

Met de nodige zelfkennis ziet ze nog wel wat verbeterpunten: “Het wordt nu wel echt tijd om meer mijn stempel te drukken op wedstrijden. Ik ben zeker niet de beste schutter van de 9, maar dat ik me soms moet afvragen, heb ik eigenlijk wel geschoten…. Dat moet echt beter. Soms is dat weleens moeilijk wanneer je met 3 “kanonnen” in het vak staat, maar is wel iets waar ik met behulp van mijn medespelers en trainer aan werk.”

“Met het spelen met geroutineerde spelers en speelsters heb ik eerlijk gezegd niet zoveel, mede omdat ik zelf 26 ben, wat best “oud” is in deze selectie en dus ook alweer een tijdje meeloop. Neemt niet weg dat wekelijks trainen en spelen met fantastische korfballers erg leerzaam is. Van iedereen uit het team/selectie kan ik veel leren”, complimenteert Roos haar teamgenoten terecht.En dan nu BEP, de koploper?

“Jazeker, we staan er heel goed voor. Het gaat de laatste tijd misschien iets minder frivool en moeizamer, maar dat is ook de druk die bovenin meedoen met zich meebrengt. Omdat het heel spannend is, wil je absoluut geen punten morsen dus iedere week is opgelucht ademhalen als je als winnaar van het veld stapt. We hebben wel laten zien dat we (met uitzondering op Koag) er in topwedstrijden staan en kunnen winnen. Dus ik hoop dat we de club een mooi cadeau kunnen geven eind van het zaal- en veldseizoen”, die vast van plan is een vaste waarde te worden. “Dit is mijn eerste volledige seizoen en ik hoop er nog zo veel mogelijk aan vast te knopen.”

Sporting Trigon – BEP wordt zaterdag gespeeld in de Leidse Vijf Mei-hal, begint om 14.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Pascal Huisman.

Sporting Trigon 2 – knap gewonnen van Antilopen 2 – begint om 13.05 uur tegen het tweede team van BEP dat ruim aan de leiding gaat. Die wedstrijd wordt geleid door arbiter Wielinga.

Wim van Vliet