Het laatste fluitsignaal heeft geklonken – In memoriam Ruud van Vliet

Op vrijdag 19 juni jl. is een korfballer en verenigingsman pur sang totaal onverwacht uit het leven gerukt. Ruud van Vliet is overleden.
Ruud werd  in zijn actieve korfbaljaren in Leiden en omstreken bekend als één van de ‘Van Vlietjes ’. De toentertijd roemruchte korfballende tweeling bestaande uit Ruud en Wim van Vliet. Zij speelden 20 jaar met passie en tomeloze wil om te winnen  in de hoofdmacht van L.K.C. De Algemene, rechtsvoorganger van Sporting Trigon.
Na drie decennia de clubkleuren van De Algemene te hebben verdedigd heeft Ruud daarna nog twintig jaar op een lager niveau geacteerd, waarvan de meeste tijd in het shirt van Sporting Trigon. Daarmee werd hij een van de weinige Nederlanders die tot nu toe kon zeggen een halve eeuw actief te zijn geweest als korfballer. Een prestatie op zich, zeker als in ogenschouw wordt genomen dat je in die tijd pas korfbal kon gaan spelen vanaf je elfde.
De afgelopen 22 jaar was hij ook actief als scheidsrechter, waarvan de laatste periode voornamelijk als gewaardeerd en bevlogen wedstrijdleider bij de jeugdwedstrijden van onze club .
Als man van de club heeft Ruud talloze functies bekleed bij de zowel De Algemene als Sporting Trigon. Zo was hij meer dan eens interim-trainer/coach van de selectie maar ook jeugdcoach, TC-lid, redacteur van het clubblad, penningmeester, scheidsrechter.  Verder schreef hij vanaf het ontstaan van Sporting Trigon tot de meest recente wedstrijd van ‘zijn club’ de wedstrijdverslagen van het eerste team.
Ruud was ooit een onvergetelijke kampleider. Eerst bij De Algemene en later bij Sporting Trigon. Kampleider was Ruud meer dan twintig jaar met veel plezier. Hij stond in 2003 met een brok in zijn keel toen de bus met jeugdleden voor het eerst zonder hem als kampleider vertrok. “Maar je moet ermee stoppen voordat je écht een ouwe lul bent” sprak hij indertijd.
Nog steeds ontving Ruud ieder jaar de thuiskomende kampdeelnemers en kampleiders om hen na een uitputtende week te verwelkomen en met name de kampleiding te trakteren op een uitgebreide maaltijd. Daarbij genoot hij van de voor hem herkenbare verhalen over het kamp waar hij jaren zoveel voor betekend heeft. Daarnaast werden er iedere jaarwisseling, onder aanvoering van Ruud en Ronald (de Ligny) ruim 1.000 oliebollen gebakken waarvan de verkoopopbrengst voor datzelfde jeugdkamp is.

Een leven lang korfballer maar vooral voor zijn oneindige en onbaatzuchtige inspanningen voor de club werd hij in 2008 benoemd tot erelid van Sporting Trigon.
Daarna werd hij in 2018 totaal verrast toen hij samen met zijn vrouw Truus en broer Wim tijdens de ‘lintjesregen’ een koninklijke onderscheiding kreeg en zich vanaf dat moment Lid in de Orde van Oranje Nassau mocht noemen. Het verwonderde “Waar heb ik dat aan verdiend?” maakte duidelijk dat Ruud dit soort decoraties wel altijd terecht vond voor iemand anders maar er niet bij stil stond dat hij zelf inmiddels ook zijn sporen verdiend had. De Koninklijke onderscheiding vanwege zijn bijdragen aan de samenleving. was  voor iedereen, behalve Ruud zelf, logisch

Tot het plotseling stilvallen van de competitie was Ruud wekelijks met zijn vrouw Truus langs de lijn te vinden. Dat was lang om zijn korfballende zoons Maarten en Gerben te zien spelen. Maar de afgelopen jaren was hij er vooral als trotse opa van de korfballende kleinkinderen. Hij bracht hen vaak naar  de training en volgde vrijwel iedere wedstrijd die door de meiden werd gespeeld. Als je er naar vroeg deed Ruud met een veelzeggende twinkeling in zijn ogen een kort wedstrijdverslag en sprak met zichtbare trots over de prestaties van zijn kleinkinderen. Mooier dan het zijn van een korfbal-opa kon het leven voor de korfballiefhebber Ruud eigenlijk niet worden. Hij keek met smart uit naar het moment dat straks alle telgen uit de Van Vlieten familie op de korfbalvelden te aanschouwen zouden zijn. Met Ruud zouden ze hun grootste supporter hebben.
Helaas mocht het niet zover komen. Een infarct zette  zijn korfbalhart stil en daarmee voor even ook de Leidse korfbalwereld.
Ruud stierf op de oprichtingsdatum van de door zijn ouders opgerichte korfbalvereniging de Algemene. Op 19 juni 2020 klonk het laatste fluitsignaal. Ruud werd 72 jaar.

Namens het bestuur van LKV Sporting Trigon
Jeroen Weijermars

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op donderdag 25 juni van 19.00 tot 21.00 uur in uitvaartcentrum Monuta ’t Leidse Huys, Gitstraat 1 in Leiden.

De crematieplechtigheid zal – gedwongen door de huidige situatie – in besloten kring plaatsvinden op vrijdag 26 juni om 11.30 uur.

Daarom zou de familie het fijn vinden als de uitvaart plaatsvindt, dat u de integrale uitzending daarvan live mee wilt maken vanaf de plek waar Ruud zo graag was: Het korfbalveld van Sporting Trigon aan de Zoeterwoudse Singel in Leiden. Vanaf 11.30 uur is de uitvaart daar in de open lucht en middels een live beeldverbinding te volgen. Met in achtneming van de 1,5 meter maatregel bent u daar van harte welkom. Ruud was een publieksspeler…

Liever geen bloemen. Graag wil de familie een album vol herinneringen maken. Deel uw herinnering in de vorm van tekst, foto of video op: www.memori.nl/gedenkplaats/ruud-van-vliet