(door Ruud van Vliet) – Ja, want zaterdag eindigt het eerste deel van de buiten competitie. Sporting Trigon doet dat met de thuiswedstrijd tegen EKVA, waarvan in de eerste uitvoering van dit seizoen ruim gewonnen werd. Op dat moment kon je niet vermoeden dat het vernieuwde eerste op moment van schrijven lijstaanvoerder zou zijn. En dat is de realiteit, waarmee de door mij destijds genoemde zwaluw in tegenspraak met het bekende gezegde een aangename winter heeft gemaakt.
De ranglijst laat namelijk zien dat de ploeg van John van Duuren uit 7 speelbeurten bijna de volle buit heeft opgehaald. Alleen Nova pikte een puntje afgelopen zaterdag en dat was eigenlijk een weggever. Met 11-18 en nog 20 minuten te gaan op het scorebord mag je van de koploper verwachten dat zege nummer 7 verder zakelijk wordt binnengeharkt. Maar dat liep even anders toen de Bilthovenaren bloed roken bij 14-18 en daarbij de assistentie kregen van de man met de fluit. Het eindresultaat leverde een niet meer gedacht gelijkspel en een vette teleurstelling op. “Winst” was het leermoment. Als ongeslagen achttal moet je je elke weer beseffen dat je de te kloppen ploeg bent. Ruime voorsprongen bewaken en niet meegaan in het vaak opportunistische spel van de tegenstander zijn cliché opmerkingen, maar die af en toe wel hout gesneden hebben. Op het vlak van “wedstrijden killen” kan wat bijscholing geen kwaad. Individuele aanvalsacties leveren hier geen zinvolle bijdrage aan en dat gebeurde afgelopen week meent schrijver dezes.

Goed, EKVA komt zaterdag naar Leiden voor de terugwedstrijd, waarvoor coach John weer gebruik gaat maken van de diensten van Ellen Matze. De naar Oegstgeest verhuisde speelster is alweer enkele weken vol in training om op korte termijn het ontstane “vrouwenprobleem”op te lossen. De geboren Sassenheimse liet afgelopen week zien het huidige niveau van Sporting Trigon 1 aan te kunnen. De ervaring van jaren Hoofd (1 x) en Overgangsklasse korfbal werkt uiteraard mee en de huidige selectie kan er mooi van profiteren. Haar “meedoen” was als het mes met de beide kanten. Nuttig voor het team maar ze vond het zelf ook leuk en daarin kan mogelijk een dilemma voor haar ontstaan. “Als ik in het veld sta ben ik ook (weer) fanatiek” en achter die opmerking schuilt misschien wel meer. Voorlopig gaat ze de voorbereiding voor de zaalcompetitie meemaken en de wedstrijden in de Haagse Korfbaldagen spelen. Daarna zal gekeken worden hoe verder. Overigens mag de technische leiding zich gelukkig prijzen dat er in de club nog meer van dit genre speelsters rond loopt. Belgische Pippa (Jorissen) laat in dit gezelschap een gat vallen door haar vertrek naar Frans Polynesië. De reserves zullen zaterdag tegen EKVA 2 mede daardoor ook noodzakelijk gebruik moeten maken van de inzet van ervaren “derdelingen”.

Je mag er van uitgaan dat de wake-up call van Bilthoven aangekomen is. Bij de opening van veldseizoen had de Eerste Korfbalverening Van Almere weinig in te brengen tegen ons hoogste team. De 10 punten verschil overwinning geeft echter geen garantie etc. etc. De gasten uit Flevoland hebben zich naar plek 6 gewerkt met 5 uit 7, enigszins vergelijkbaar met de tegenstander van vorige week. Waarschijnlijk zal het niet zo makkelijk gaan als in de heenwedstrijd en het is aan de complete ploeg om dit te logenstraffen. Ongeslagen de zaal in werkt motiverend en het Duitse biertje na afloop tijdens het zgn. Oktoberfest smaakt dan ook nog beter.
De reserves van Sporting Trigon beginnen om 14.00 uur aan hun partij tegen EKVA 2. Scheidsrechter is Cock Matthijse.
Arbiter Lanser geeft om 15.30 uur het startsignaal voor de hoofdwedstrijd.