De eerste prijs?

Na 5 weken eindelijk weer eens een thuiswedstrijd voor Sporting Trigon. De laatste in de Vijf Mei hal van het huidige zaalseizoen. Maar wat voor één. Het kampioenschap van de eerste klasse C is in het geding. Een heuse strijd tussen de nummers 1 (Trigon) en 2 (KOAG), dat vorige week in Krimpen a/d IJssel het huidige scenario mogelijk maakte door de titelkansen van BEP te verpesten. KOAG won met 19-14 na een 1-6 achterstand. In Purmerend heeft men de kleine kans op de titel al opgegeven en niet helemaal onterecht gelet op de onderlinge resultaten van BEP tegen zowel Trigon als KOAG. Met laatstgenoemde club hebben we meteen de ploeg genoemd die erin geslaagd is Trigon als enige dit complete seizoen (tot nu toe 19 wedstrijden) een nederlaag te bezorgen.

Als de bezoekers die prestatie kunnen herhalen, heeft Trigon nog een tweede kans volgende week in Vleuten. Op grond van die onderlinge resultaten heeft Trigon tegen KOAG aan een gelijkspel genoeg om de titel binnen te halen, want het verschil met KOAG blijft dan 3 met nog 1 duel en kan BEP alleen nog gelijkkomen, maar verliest het dan op het onderlinge resultaat.

Spanning dus beseft ook Janwillem van der Gugten. “Tuurlijk is die er, hoe meer we richting het einde gaan hoe voelbaarder het is voor de groep en overigens ook voor mij. Probeer er alles aan te doen om de spanning zoveel mogelijk weg te houden maar helemaal kan nooit.”

Dat was al een beetje voelbaar in de laatst gespelde wedstrijd in Amersfoort tegen MIA dat driftig tegenstribbelde en de voortdurende 2/3 punten achterstand bij het ingaan van de laatste minuut zelfs verkleinde tot 1 punt. “De hele wedstrijd voelde het als dat we alles onder controle hadden, maar toch zo’n 2 min voor tijd gaat het niet helemaal lekker. We hebben geluk dat we mensen hadden die met scherp stonden te schieten, dus wat dat betreft namen de zenuwen niet de overhand en voelde het wel goed aan dat we gingen winnen!”, zegt de aanvoerder toch wel opgelucht.

De in Leiden woonachtige v.d. Gugten is zich bewust van zijn rol in het team. “Als aanvoerder hoor je ervoor te zorgen dat de sfeer goed blijft vind ik, maar er zijn uiteraard altijd kleine dingen en dat mag best geuit worden vind ik, hoewel die niet de overhand mogen hebben. Ik probeer zoveel mogelijk positieve energie te leveren en denk dat ik daar op dit moment wel hard aan werk voor de groep!”

Of de 27-jarige captain in het veld een verlengstuk van trainer/coach John van Duuren is, houdt hij een beetje in het midden: “Ja ik hoop dat ik dat kan zijn op vele momenten. Maar met een aantal ervaren mensen in onze ploeg hoeft dat niet altijd zo te zijn. Maar als er oplossingen ergens voor gezocht moeten worden dan probeer ik daar zeker over mee te denken en met opties te komen.”

Van der Gugten is van mening dat Van Duuren een grote invloed heeft op wat betreft de prestaties van spelers en speelsters. Hij is fel en direct langs de lijn en brengt scherpte erin. Is veel met de spelers bezig om te benadrukken wat de taken horen te zijn, waardoor wij beter gaan spelen en dus presteren. Soms kijken we met een boze blik terug naar John maar daardoor staan wij toch op scherp.”

Dat staat zijn team zaterdag zeker omdat “het zaterdag tijd is voor een revanche omdat we in Krimpen de kaas van ons brood hebben laten eten, wat ons in eigen huis nooit mag gebeuren! Dus extra motivatie? Ja zeker  weten!”, besluit de Trigonspeler, die nog toevoegt dat de voorbereiding op dit speciale duel niet afwijkt van de voorgaande duels.

Voorafgaand aan dit duel speelt Sporting Trigon 2 een minstens zo belangrijke wedstrijd met als inzet om degradatie te ontlopen. Dit duel begint om 13.05 uur onder leiding van arbiter Gerritsen.

Om 14.30 uur staat de wedstrijd van het eerste geprogrammeerd met Pascal Huisman als scheidsrechter.

Extra aandacht overigens voor de A1, dat eerder op de dag ook kampioen kan worden bij winst op Velocitas. Die wedstrijd begint om 10.40 uur.
Nog eerder kan ook de E1 de titel bemachtigen, maar dat gebeurt in de Drie Octoberhal en dat duel begint om 09.00 uur.

Wim van Vliet