Misschien heb je er in de media de afgelopen dagen al iets over gelezen of gehoord: het Roomburgpark en de mogelijke uitbreiding van het aantal hockeyvelden van 3 naar 5. Dit is allemaal onderdeel van een opdracht van de wethouder Sport (Paul Dirkse) die hij heeft gegeven aan de sportambtenaren om uit te werken. Omdat dit mogelijk in de toekomst gevolgen kan hebben voor Trigon, berichten wij jullie hier over.

Achtergrond
In september 2017 heeft de gemeenteraad het Contourenplan buitensportaccommodaties vastgesteld. In dat plan staat de kijk van de gemeente op buitensportaccommodaties. Het laat een eerste schets zien voor de toekomstige ontwikkeling en indeling van de (wijk)sportparken in Leiden. Multifunctionele, eigentijdse en open sportparken, geschikt voor sport en activiteiten van bijvoorbeeld scholen en kinderopvang, staan hierin centraal.

Haalbaarheidsstudie sportterreinen Professorenwijk.
De wethouder Sport heeft medio 2018 zijn sportambtenaren de opdracht gegeven om te onderzoeken of het haalbaar is een wijksportpark in te richten op park Roomburg. Daarnaast moest worden onderzocht of het mogelijk is om binnen de wijk het aantal hockeyvelden met twee velden uit te breiden, waarbij qua ruimte zowel de tennisvereniging Roomburg als korfbalvereniging Trigon geen sportruimte hoeven in te leveren. Hiervoor heeft de gemeente een groot raadpleegoverleg opgestart met verenigingen die actief zijn in de Professorenwijk. Dit zijn de sportverenigingen (hockey, tennis en korfbal), alle VVE’s uit de directe omgeving , BSO ‘t Kasteel, speeltuin De Speelschans, de Lorenzschool, stadstuinderij het Zoete Land en een aantal actieve belangenverenigingen in de Professorenwijk (o.a. de ouderenbond en de woonbond).

Namens Trigon hebben Joost vd Wal en/of Herman Meulenbeld de vergaderingen en overleggen bijgewoond.

In die overleggen zijn diverse scenario’s besproken onder de voorwaarde dat alle partijen over de scenario’s niet extern zouden communiceren. Dat is in het traject ook bijna gelukt. Helaas is het overleg tussen de raadgevende verenigingen en de gemeente recentelijk gestopt, aangezien alle wijkbetrokkenen – behalve de sportverenigingen – geen enkele uitbreiding van sportvelden in het Roomburgpark willen. Een aantal deelnemers heeft aangegeven het overleg te verlaten en een aantal heeft aangegeven zich niet meer aan de geheimhouding te willen houden. Nu er links en rechts berichten opduiken is het voor het bestuur tijd om ook de Trigonleden te informeren, vandaar dit bericht.

Wat is de rol van Trigon hierin?
Vooropgesteld: het betreft alleen een haalbaarheidsstudie qua aantal sportvelden. Er is nog geen concrete opdracht of financiering uitgewerkt. Trigon heeft als voorwaarde gesteld: wij willen wel meewerken aan hockey op ons veld, mits wij als hoofdgebruiker altijd voorrang hebben en wij geen sportmeters hoeven in te leveren. Ons streven is een mutifunctioneel sportveld waarop kan worden gekorfbald (drie velden kleine afmeting) en getennist, en waarop kan worden gehockeyd wanneer Trigon of onze wintertennis-leden het veld niet gebruiken.

Hoe gaat het nu verder?
De ambtenaren werken nu de haalbaarheidsstudie verder uit. Het is niet duidelijk welk scenario de ambtenaren aan de raad zullen voorleggen. Naar verwachting volgt het definitieve rapport in april en wordt het in mei in de gemeenteraad besproken. Natuurlijk houden we als Trigon vinger aan de pols om onze eigen belangen te blijven waarborgen en zullen we onze leden blijven informeren.

Heb je vragen? Schroom niet om ze aan Herman of Joost te stellen.

Het bestuur L.K.V. Sporting Trigon