Surinamedag (2)

Wie gedacht had dat het uitgerekte korfbalseizoen bij het ingaan van de meteorologische zomer voor Sporting Trigon over is heeft het toch mis. Zaterdag a.s. vindt er op ons terrein aan de Zoeterwoudsesingel een uniek evenement plaats dat de titel Surinamedag meekrijgt. Met als grote trekpleister de wedstrijd tussen Sporting Trigon en Suriname, dat zich voorbereidt op het komende WK in Durban Zuid-Afrika van 1 t/m 10 augustus a.s.
Daaraan doen maar liefst 20 landen mee. Suriname is ingedeeld in poule D met China, Hongarije en Macau China.

“Het initiatief om te komen tot een Surinaams team kwam van Jaap Lenstra en mij”, zegt huidig Trigonspeler Gerald van Dijk. “Ik zat een keer met Jaap Lenstra te sparren over welke spelers met Surinaamse roots er op de Nederlandse velden rondliepen en wat het niveau was. In eerste instantie was het idee om een Caribisch team formeren en daarmee te proberen het internationale korfbal breder te maken. Doordat Curaçao al een bond heeft die ingeschreven staat bij de IKF kon dit plan al gauw de prullenmand in en bleef er een Surinaamse selectie over”.

“Enkele jaren terug had de IKF de ledenlijst opgeschoond in verband met de inactiviteit van enkele bonden. De Surinaamse bond was een van de bonden die daardoor werd opgeheven. Door deze opschoning werden wij gedwongen om helemaal opnieuw te beginnen en hebben wij in 2017 de Surinaamse Korfbal Federatie opgericht”, vervolgt de voormalig Oranje international (21 interlands).

In Suriname wordt momenteel niet actief gekorfbald. Er wordt wel wat aan schoolkorfbal gedaan, maar dat is bijna niet noemenswaardig. “We zijn in overleg met verschillende ministeries in Suriname om een plan op te zetten om korfbal weer echt op de kaart te krijgen in Suriname zelf. Er is namelijk een tijd geweest dat er een actieve competitie was”, zegt Van Dijk, die afgelopen zaterdag met Trigon net naast het kampioenschap van 1C greep.

Suriname heeft zich moeten plaatsen voor het komende WK. “In maart 2018 moesten wij naar Cali in Colombia om daar de Pan American Korfball Championship te spelen. Wij speelden in de poulefase tegen Costa Rica (23-3) en Colombia (21-5). Argentinië (22-8) en Brazilië (18-10) kwamen we tegen in de kwart- en halve finale om de finale te winnen van de Dominicaanse republiek (20-9)”, zegt Van Dijk, die de kracht van “zijn” ploeg hoofdklassewaardig vindt. “We hebben een mix van league- ervaring en jonge leergierige gasten. Eerst hebben we via social media een oproep geplaatst om een idee te krijgen wie er allemaal in aanmerking kwamen en vervolgens heeft er een selectie plaatsgevonden.”

“Wij zijn zeker medaillekandidaat. Mochten wij 1e worden in de poule komen we Nederland tegen in de halve finale en ik denk dat Nederland nog een maatje te groot is. Echter het blijft sport en er zijn wel vaker gekke dingen gebeurd. Worden we 2e in de poule bewandelen we een andere route en komen we Taiwan, België of Duitsland tegen en dat zijn wel onze directe concurrenten denk ik,” verklaart de huidige inwoner van Den Haag, die ook bevestigt dat het beslist geen eenmalige deelname is.

“De volgende lichting staat te trappelen om te mogen aansluiten. In Suriname zelf kiezen wij voor de weg van geleidelijkheid. Een systeem met clubs werkt niet in alle landen. Een collegesysteem heeft denk ik meer kans van slagen. Dat zie je ook in landen als Taiwan en China. Wij mikken ook op deze variant om te beginnen met de basisscholen en van daaruit door te groeien. Als je het al vroeg meekrijgt zal het je langer bijblijven” is de visie van Van Dijk, die met zijn 35 jaar nog topfit is en hoopt dat er zaterdag veel mensen komen kijken op het evenement.

De wedstrijd tussen Sporting Trigon en Suriname begint om 14.30 uur.
Het volledige programma staat elders op deze website.

Wim van Vliet