Geslaagde Surinamedag bij Sporting Trigon.

Met de woorden “ ik heb mijn toespraak voorbereid in het Surinaams” opende duo voorzitter Peter van der Graaf officieel de “Suridag” bij korfbalclub Sporting Trigon. Hij ging overigens gewoon in het Nederlands verder en het grapje duurde even voordat-ie gesnapt werd. De selectie van het nationale Surinaamse korfbalteam was mede op initiatief van Trigon speler Gerald van Dijk naar de Zoeterwoudsesingel gehaald om een clinic te geven aan de jeugd van Sporting Trigon en om tegen het eerste team van die club een oefenwedstrijd te spelen. Suriname is de voorbereiding gestart voor het WK straks in augustus in Durban Zuid Afrika. Maar voor de officieuze interland was het speelveld eerst voor de jonge korfballertjes, die in groepjes verdeeld allerlei en voornamelijk leuke “trucjes” geleerd werden. De “les” duurde meer dan een uur, waarin spelenderwijs de techniek getest werd en ook samenspelen een belangrijk onderdeel was. Af en toe vlogen de ballen je om de oren en niet onlogisch als je weet dat kinderen tussen de 6 en 10 jaar gevraagd werd ballen achter de rug om te spelen of door je eigen benen. Met een wedstrijdje wie de mooiste doorloopbal kon maken eindigde de leerzame en leuke clinic van “meester”Gerald en zijn collega’s.
Die konden zich na de onderbreking voor de gezamenlijke lunch gaan opmaken voor de oefenpartij, die niet langer dan 2x 20 minuten zou duren. Onder leiding van arbiter Jan Anholts startten beiden formaties (zonder volkslied) wat timide en dat was in de score terug te zien. De overeenkomst van beide ploegen was dat ze niet op volle sterkte waren en ook nooit in Suriname waren geweest! Trigon pakte een 5-3 voorsprong, die nog voor rust door van Dijk teniet werd gedaan. Eén van de Suriname coaches, Robert Luttik, was niet echt te spreken over het eerste deel en zijn praatje in de pauze miste de uitwerking niet. Via 6-9 liep het nationale team uit naar 9-13 waarbij enkele fraaie goals van Van Dijk waren te bewonderen. Wat zijn leidse coach John van Duuren tot een quasi boze opmerking in zijn richting ontlokte. Suriname won uiteindelijk met 9-16 en dat was een mooie opstap in de voorbereiding op het WK. Komende week speelt het team in Wormer tegen Zaan United, een team samengesteld uit spelers en speelsters uit de Zaanstreek De formatie gaat ook nog voor een oefentrip naar Duitsland.
Na afloop konden de aanwezigen tegen een vergoeding genieten van een Surinaamse maaltijd en het optreden van comédienne Lucinda Sedoc. Beiden vielen in de smaak en dat maakte de geslaagde dag compleet. De organisatoren konden mede dankzij het fraaie weer terugkijken op een succesvolle dag, die wat Van Dijk betreft “voor herhaling vatbaar is”. De andere duo voorzitter, Joost van der Wal, overhandigde op het sfeervolle terras namens Sporting Trigon tenslotte een check ter waarde van € 500,= als ondersteuning voor de trip naar Zuid Afrika.