Misschien een opvallende kop als er pas 4 van de 28 wedstrijden (veld en zaal) achter de rug zijn, maar wie afgelopen speelronde toevallig of niet in Oud Gastel op het gemeentelijk sportpark aanwezig was moet haast wel bevestigen dat trainer/coach John van Duuren het gelijk aan zijn zijde had toen deze tekst spontaan bij hem opborrelde.

Zijn ploeg presteerde het om er met de volle buit van door te gaan terwijl er na iets meer dan een kwart van de wedstrijd de ongelofelijke achterstand van 10-0 op het elektronische scorebord prijkte. Dat wordt dus een kansloze missie dacht menigeen meteen en niet zo gek natuurlijk. Ook bij rust (11-5) wees de stand nog niet in de richting van een succesvolle trip van Trigon naar Brabant.

Van Duuren maakte het natuurlijk van dichtbij mee: “Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk dacht dat we snel een goal moesten maken en dan in de wedstrijd moesten komen. We speelden namelijk echt niet slecht en tot 5-0 waren we, hoe raar het misschien klinkt, korfballend de veel betere ploeg. Juliana schoot op dat moment 6 uit 8. Je neemt een time-out, bespreekt daarin wat dingen en dan vallen er gelukkig twee doelpunten achter elkaar voor ons. Zij scoren niet meer door dat we toch meer risico nemen in de verdediging en we zijn terug in de wedstrijd.”

Zo’n rampzalige start van een duel had de coach, die toch al heel wat gezien heeft, ook nog meegemaakt. “We zaten daar ook met een gevoel wat gebeurt hier?.” Geen inspiratie, off-day?
“Nee allesbehalve inspiratieloos. Zoals al eerder gezegd speelden we gewoon goed. We creëerden kansen zat maar de bal viel steeds verkeerd. En als zij dan alles raakschieten in een bepaalde fase van de wedstrijd dan loop je achter de feiten aan. Dan gaan we forceren en loopt het even niet. Time-out en koppen weer dezelfde richting op, doen wat we al deden en we kantelen de wedstrijd”, klinkt het vrij simpel uit de mond van de Amsterdammer, die in de rust niet veel hoefde in te praten op zijn ploeg.

“Ik ga al een tijd niet meer meteen in de rust met ploeg mee. Geef het team de ruimte om zelf met elkaar te bespreken wat er goed is en wat er anders moet. Toen ik binnenkwam was men het erover eens dat we punt voor punt terug moesten komen. We waren beter. Het enige wat ik daaraan toegevoegd heb, is dat we niet moesten gaan forceren en blijven genieten.”

We denken dat de wonderbaarlijke ommekeer enorm goed is voor het moreel, teamverband en de rest van het seizoen. Van Duuren beaamt dat: “Dit is een geweldige teamprestatie. Men is bij elkaar gebleven, is positief gebleven en blijven geloven in een goed resultaat. Ik heb al eerder gezegd dat dit een heel belangrijk moment was voor de rest van het seizoen. Het heeft me erg trots gemaakt hoe de ploeg met deze wedstrijd om is gegaan. Er zijn stappen gezet.”

Dat de ploeg wakker geschud is dat er elke wedstrijd met overtuiging en inzet gespeeld moet worden als je titelaspiraties hebt, bestrijdt Van Duuren. “Nee absoluut geen wake-up call deze keer. Dat was de wedstrijd tegen Apollo waar we ook meteen bij elkaar zijn gekomen op de eerste training na dat duel. We weten wat we moeten doen en weten wat we willen bereiken.”

En je hoeft natuurlijk maar 1 keer voor te staan en dat is bij het eindsignaal. En daarbij had de coach een goede hand van wisselen, want de invallers (Finn 15-15 en Philippa 15-16) scoorden de winnende goals. “Dat is fijn voor mij. Dat geeft een goed gevoel na de wedstrijd.“

En nu Refleks met 0 punten tot nu toe enorm tegenvallend. Van Duuren ziet geen gevaar voor onderschatting en geen reden om zijn ploeg extra te motiveren of te wijzigen: “Nee totaal niet nodig. Refleks is niet onbekend en dat het nog geen punten heeft zegt me niets. We gaan zaterdag gewoon met de 8 spelers beginnen die in de basis staan. Er is ook geen enkele aanleiding om hiervan af te wijken.”

Sporting Trigon – Refleks begint om 15.30 uur en wordt geleid door arbiter M. Kuif. Het duel tussen de tweede teams vangt aan om 14.00 uur met Kees Sip als scheidsrechter.

Voorts spelen de A1 (Fiducia A3 om 12.30 uur), de C1 (KIOS C2 om 11.30 uur), en de E1 (Fiks E1 om 10.30 uur) e3en thuiswedstrijd op het terrein aan de Zoeterwoudsesingel.

Wim van Vliet