Na een maand van betrekkelijk niks doen gaat dit weekeinde ook voor Sporting Trigon de zaalcompetitie van start. Hopelijk voor de selectie ook de start van een glansrijker optreden dan in het eerste gedeelte van de veldcompetitie, waarin zowel 1 als 2 te veel wisselvalligheid vertoonden. Winnen van de ongeslagen koploper met 10 punten verschil en vervolgens verliezen van een “laagvlieger”, zoals het tweede bijvoorbeeld deed. Dat laatste deed het eerste zelfs meerdere keren, maar pakte ook de volle buit na een 10-0 achterstand.

Het kan en moet dus allemaal beter. Een flinke klus voor nieuwbakken trainer/coach Niek Duitscher, die de taak heeft overgenomen van John van Duuren. Niek is benaderd door de TC en heeft aangegeven vooralsnog niet verder te willen kijken dan dit zaalseizoen.

Duitscher (31) daarover: “Waarom voor nu deze ‘korte’ overeenstemming? In mijn overwegingen om Sporting Trigon 1 wel of niet te gaan trainen en coachen was de tijd en energie die ik er zelf in kan stoppen een belangrijk punt. Of voor de volle 100%, of helemaal niet. Het is dus voor de volle 100% geworden. Op dit moment kan ik nog niet zeggen of mijn werk en privé het na deze periode ook toelaten om het op deze manier te blijven doen. Mijn en de intentie van de TC is natuurlijk wel om dit seizoen sowieso af te maken. Ik verwacht dat dat geen probleem gaat worden.”

“Ik wil als eerste automatismen in het spel inbrengen waar we op kunnen teruggevallen als het een fase in de wedstrijd minder loopt. Ik verwacht dat dit meer vertrouwen en zekerheid geeft waardoor de mentale weerbaarheid beter wordt. Inmiddels na gesprekken, trainingen en oefenwedstrijd is dit niet meer mijn doel, maar die van ons (Trigon 1)”, zegt de in Dronten opgegroeide speler van het 4e van Trigon, die na een periode van 8 jaar Groningen verruilde voor Leiden.

Het is niet zijn eerste klus op dat gebied. “In het seizoen 2013/2014 begon ik als trainer/coach van Hoogkerk 2. Ik speelde toen zelf niet door een langdurige achillespeesblessure. Doordat het niet klikte tussen de spelers van Hoogkerk 1 en de hoofdcoach van dat moment heb ik het hoofdtrainerschap vanaf de kerst overgenomen. Ondanks de voorafgaande onrustige periode hebben we er nog een mooi seizoen van gemaakt. Met als leuk detail een klinkende 36-24 overwinning op Sporting Trigon 1”, voegt hij er lachend aan toe.

De commercieel adviseur bij “BeheerVisie” heeft nooit echt de ambitie gehad om trainer/coach te worden. “Eerlijk, niet per se. Maar dat zegt niks over mijn motivatie hoor, want die er zeker!”

En dan begint zaterdag de uitdaging in de overgangsklasse met het duel in Voorburg tegen VEO. “We zullen aan de bak moeten. Op het veld, een niveau lager zijn slechts 3 van de 8 wedstrijden gewonnen. Dus zeker in het begin van het zaalseizoen is progressie maken het belangrijkst. Daarbij sluit ik niet uit dat progressie maken en resultaat halen niet samengaan, maar we moeten wel realistische verwachtingen hebben. In de groep zit genoeg kwaliteit en energie om stappen te maken en resultaat te halen, dus ik heb uiteindelijk alle vertrouwen in een goed zaalseizoen”, besluit de kersverse trainer/coach redelijk optimistisch.

“Ik heb er zin in!”

VEO – Sporting Trigon wordt gespeeld in sporthal Essesteyn, Elzendreef 20 in Voorburg, wordt geleid door arbiter Visser en begint om 14.25 uur.
Het tweede begint de competitie in het Haagse Topsportcentrum met de wedstrijd tegen Achilles 4. Dat duel begint om 17.55 uur.

Wim van Vliet