Dat we (en nog een viertal clubs) een spannende slotfase van de zaalcompetitie tegemoet gaan bij het streven om ook volgend jaar in de eerste klasse te spelen, is onderhand wel duidelijk. Met 10 punten in de tas en nog 3 wedstrijden te gaan, zou je denken dat de competitie rustig uitgespeeld zou kunnen worden, maar niets is minder waar. De onderlinge verschillen zijn zo minimaal, dat er in deze fase van de competitie dus nog niets is beslist.

Zaterdag naar Roda – dat 2 punten onder ons staat – en in Westzaan hebben we nog wel wat goed te maken na het verlies ruim 2 maanden geleden in Leiden. “Onze slechtste eerste helft van het seizoen”, typeerde Niek het toenmalige optreden in de eerste 25 minuten.

Gelukkig kunnen we zaterdag weer beschikken over JW, die volledig hersteld is van zijn knieblessure en zijn inbreng niet langer vanaf de zijlijn hoeft te beperken. “Gelukkig hebben we het blessureleed weer achter de rug. Machteloos voelde ik me niet helemaal, want het blijven sturen en proberen je team te helpen moet ook gebeuren vanaf de zijkant. Tuurlijk sta ik liever in het veld en wil je het liefst zelf de strijd voeren. Maar toch is het ook mooi om te zien hoe iedereen stappen maakt en zonder dat ik in het veld sta we ook punten hebben gepakt en waarbij ik bij KIOS uit zelfs heb genoten van echt een hele mooie wedstrijd.”

Janwillem ondervindt af en toe wel nog wat last, maar “als je eenmaal warmgedraaid ben dan trekt het wel weg. Denk dat vooral de conditie na bijna 4 maanden niks gedaan te hebben de grootste rol speelde”, verduidelijkt hij. Vooral de laatste (gewonnen) wedstrijd tegen KIOS gaf een in binnen de lijnen nadrukkelijk sturende speler te zien. “Ik probeer een verlengstuk te zijn van Niek in het veld. Denk dat we beiden veel ervaring hebben en daar zal ik mijn best voor doen om soms zelf de beslissingen te nemen. Waarin je het als speler vaak nog beter aanvoelt dan vanaf de kant.”

Die instelling typeert hem en gelukkig kunnen zijn teamgenoten daar goed mee omgaan, denkt hij goed in de spiegel kijkend. “Ik denk dat de acceptatie er veelal wel is. Weet alleen van mij zelf dat ik soms hard in de communicatie kan zijn en dat het ook slecht over komt. Nu kent iedereen mij goed genoeg daarin en denk ik dat we het daarom juist van elkaar kunnen hebben. En Niek geeft vaak genoeg nadrukkelijk aan dat ik het vak op sleeptouw kan nemen als het even niet loopt. Dus dat is niet echt een afspraak maar het is vanzelfsprekend denk ik.”

De routinier schat onze kansen zaterdag hoog in. “Het vertrouwen is er bij iedereen en als je kijkt wat we als team aan vooruitgang hebben geboekt, dan denk ik dat we het positief mogen bekijken. Durf ook wel uit te spreken dat we hem gaan winnen. Als iedereen doet wat er afgelopen zaterdag ook is laten zien qua volwassenheid en ook wilskracht verwacht ik een positief resultaat. Dit zal je trouwens tegen iedereen moeten laten zien en dan win je de wedstrijd”, besluit JW optimistisch.

Winnen we inderdaad dan hebben we in de laatste 2 wedstrijden nog maar 1 punt nodig om het eersteklassenschap te continueren.

Roda – Sporting Trigon wordt gespeeld in Topsportcentrum “De Koog”, Wezelstraat 7E, Koog aan de Zaan, begint om 16.30 uur en staat onder leiding van Tiemen Hansma.


Wim van Vliet