De vijfde competitiewedstrijd komt eraan. Geen “gewone” dit keer, want een uitwedstrijd in eigen hal duidt daar al op. Met KZ Danaïden als tegenstander is er bovendien sprake van een heuse derby, met de nodige sentimenten over en weer. Het is de eerste officiële wedstrijd van ons tegen de stadgenoten, die dit jaar debuteren in de zaal 1e klasse.

Het duel tussen de fusieclubs brengt zijdelings heel wat herinneringen aan het Leidse korfbal naar boven, want Sporting Trigon (1995) – combinatie van De Algemene, Vicus Oriëntis en Fluks – en KZ Danaïden (2010) – combinatie van Zuiderkwartier, De Danaïden, Crescendo, KNS en Ons Eiland – herbergen toch 8 verenigingen uit het verleden. Het zal vooral de oudgedienden onder ons wel wat zeggen.

En die staan zaterdag niet in het veld, maar zitten hopelijk op de tribune om de teams te steunen in een sfeervolle ambiance. En dat zal in beide gevallen wel nodig zijn, want KZ Danaïden is de competitie met 0 uit 4 niet best gestart en wij zijn daarentegen verrassend begonnen met 3 ruime overwinningen en leden pas afgelopen week het eerste verliespunt tegen KIOS. En die ongeslagen status willen we nog wel even verlengen. En Ferry Janssen c.s. willen wel van de nul af.

Met een blik op de ranglijst zeg je vooraf, dat onze formatie favoriet is, maar derby’s brengen heel wat andere aspecten en motivatie naar boven met verrassende resultaten als gevolg. Coach Niek is zich daarvan ook bewust en heeft onze ploeg daarop wel voorbereid, maar niet anders dan normaal.

KZ Danaïden leed weliswaar 4 nederlagen, maar werd eigenlijk in geen enkele wedstrijd echt weggespeeld en zal ook tegen ons alles in de strijd gooien voor een positief resultaat. Bovendien speelt het prestige in een stadsderby ook een rol en brengt dat altijd wat extra’s boven in de betrokkenen.

KZ Danaïden – Sporting Trigon wordt zaterdag gespeeld in de Breedtesporthal van Sportcomplex 1574 in Leiden, begint om 16.35 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Herman Hoffman.

Het duel tussen de 2e teams begint om 15.15 uur met Daan Hoekstra als arbiter.

Wim van Vliet