Het eindsignaal was niet eens te horen in het gejuich van de KZ Danaïden aanhang, maar het naar het midden wijzen van arbiter Herman Hoffman was wel te zien en dus een geldige goal. De 20-19 betekende de eerste winst van de “thuisclub” en onze eerste nederlaag, maar we hadden het niet zover hoeven te laten komen. Een kleine minuut voor tijd misten we namelijk bij de stand 19-19 vanaf de strafworpstip en maakten we zo’n 3 seconden voor tijd de niet zo’n slimme overtreding, met de fatale vrije worp tot gevolg. En geheel in lijn met de spanning van het duel stuiterde de bal een aantal keren op de korf voordat deze voor ons aan de verkeerde kant naar beneden kwam.

Daarmee kwam een spectaculair slot aan een duel tussen de koploper en de hekkensluiter, dat eigenlijk alle kanten op kon. Het toonde weer aan dat de verschillen in deze klasse echt klein zijn.

Zonder iets af te doen aan de overwinning van onze stadgenoten, concludeerde Niek afloop “dat we onze slechtste wedstrijd tot nu toe gespeeld hadden”, wat wel was te zien aan het soms rommelige aanvalsspel met vaak een schots aanvallen. De voorbereiding was ook verre van optimaal: Mandy (achillespees), Sander (enkel) en Tony (ziek) misten de voorafgaande trainingen, maar waren wel inzetbaar gelukkig. Bovendien viel Floor al na 30 seconden geblesseerd uit, waardoor Anneroos – die al een prima wedstrijd in het tweede achter de rug had – voor de zware taak stond meteen weer een volledige wedstrijd te spelen. Ze deed dat met verve.

Het energieke KZ zette meteen de toon, maar de 2-0 was een paar minuten verder weggepoetst (2-3) en die minieme marge behielden we tot 4-5. Halverwege de derby met af en toe grimmige duels – wat Ferry Janssen een tijdstraf van 4 minuten opleverde – leidde de jongste fusieclub van Leiden met 8-7.
Binnen een minuut na de hervatting hadden wij weer een voorsprong (8-9), maar verder afstand nemen lukte niet. Integendeel zelfs, want na 11-11 profiteerde KZ goed van de vrije ruimte die we in die fase verdedigend weggaven en leek de wedstrijd halverwege de tweede helft bij 17-13 voortijdig beslist. “We zijn nog niet van ze af hoor” was in het KZ publiek hoorbaar, toch niet echt gerust op de op handen zijnde stunt.
Dat bleken geen profetische woorden, want het pleit voor de wilskracht van de onzen dat ze erin slaagden de stand bij 19-19 gelijk te trekken. En toen kwam die laatste minuut, waarin het dus alle kanten op kon en KZ Danaïden de gelukkigste was na een boeiend potje korfbal, waarin het fysieke het opnieuw won van de techniek.

Doelpunten: Mees (7), Pam (4), Henk (3), Annika (2), Mandy (2) en Sander.

Een verstandig spelend tweede overklaste KZ Danaïden 2 met maar liefst 19-8 en behaalde daarmee de eerste zege.