En zo kende het slot van de zaalcompetitie in onze klassen een spectaculaire ontknoping met het kampioenschap van HKV/Ons Eibernest, een week na het plotselinge overlijden van coach Jan Bongers (55). Dus niet DES of KIOS, dat de titel verspeelde in Leiden tegen KZ Danaïden, dat daardoor boven ons is geëindigd in 1C. En dat wilden Mandy en haar ploeg nou net voorkomen, want onze stadgenoten zijn ook de enigen die 2x van ons gewonnen hebben en dat doet toch een beetje zeer, hoewel de doelstelling “handhaving” was en “dat is toch prima gelukt”, zei aanvoerster Mandy in het sfeervolle “bruine café” van complex “Het Witte Centrum” in De Bilt.

Maar eerst naar het tweede, dat de soortgenoten van NOVA – toch de nummer 3 op de lijst – overklaste met de alleszeggende 27-13 overwinning (na een 1-0 achterstand!) met een scorende glansrol voor Henk, daarbij in staat gesteld door zijn vakgenoten. We hebben het niet geturfd, maar het moeten er 11 0f 12 zijn geweest. Een unieke prestatie want good-old “Henkie” werd toch redelijk goed in de gaten gehouden door zijn tegenstander. De thuisclub was overigens de laatste ploeg die van het tweede gewonnen had dat met 7 zeges op rij en de laatste winst op koploper DES ineens op de slotdag kampioenskandidaat was. Een gelijkspel van DES 2 zou genoeg zijn geweest, maar nog in De Bit kwam het bericht binnen dat DES ruim gewonnen had. Geen kampioensfeestje dus, maar dat werd in de “Event bus” op weg naar Leiden met nog een toegift rondje rondom de stad ruimschoots goedgemaakt. Ben meteen ook weer helemaal bij met de Nederlandstalige Partyhits.

De stemming in de bus was in ieder geval prima en daarbij maakten de eerstelingen zonder uitzondering een betere indruk dan anderhalf uur daarvoor in het veld. Na net 5 minuten in een van de oudste sporthallen van Nederland stond er al 5-0 op het scorebord in het voordeel van de degradant, die vanaf het beginsignaal van de soms warrig, maar consequent leidende Gijs van Garderen duidelijk van plan wars om van hun laatste wedstrijd op dit niveau wat moois te maken.
Het pleit voor het eerste dat het zich soms letterlijk terugvocht in het duel, zonder echter tot goed spel te komen. Bij 9-10 zelfs de eerste en eenmalige voorsprong, want een strafworp 1 seconde voor rust was ook niet aan ons besteed en dus begon de tweede helft met de 10-10.

Die tweede 25 minuten zuivere speeltijd boden veel strijd, een regelmatige voorsprong van 1 à 2 punten voor NOVA en slordig spel van onze kant en kortdurende aanvallen omdat “de ballen uit de meeste van onze schoten ook nog eens voor de rebounders op onnavolgbare wijze van de korf sprongen”, stelde Niek na afloop vast. Toch kwamen we zo’n 7 minuten voor tijd naast de thuisclub en leek met de 19-19 score de tijd rijp om alsnog beide punten mee de bus in te nemen. Niet dus, want NOVA was uiteindelijk gelukkiger met de afwerking dan onze formatie: 23-19

Doelpunten: Pam (6), Mandy (4), Mees (3) Joep (2), Annika (2) en Marc (2).

De eindstand 1C                                         

HKV/Ons Eibernest        14-21                 

KIOS                                  14-20                 

DES                                   14-18                 

KZ Danaïden                   14-14                               

Sporting Trigon               14-13                 

Atlantis                             14-12                 

Nova                                 14-08     

De Vinken                        14-06  

Eindstand R2J

DES 2                                14-19

Sporting Trigon 2            14-18

KIOS 2                               14-16

Nova 2                              14-14

HKV/Ons Eibernest 2     14-13

KZ Danaïden 2                 14-11

Atlantis 2                          14-11

De Vinken 2                     14-09Wim van Vliet