Met 0 uit 2 is de start van voormalig hoofdklasser Sporting Trigon 1 in de overgangsklasse B niet best te noemen. Na de nederlaag in Nieuwerkerk volgde afgelopen zaterdag namelijk het verlies op eigen veld tegen Swift uit Middelburg. Een fikse tegenvaller.

Gijs Wiersma, de “rechterhand” van trainer/coach Maarten van Vliet, erkent de moeizame start. ” Het loopt inderdaad nog niet gesmeerd! Mede door de blessure van Ferry is het nog niet gelukt om alle puzzelstukjes op de goede plek te laten vallen. We zijn op de training druk bezig om een goede lijn in het spel te krijgen.”

Hoewel zijn ploeg in het openingsduel in en tegen Nieuwerkerk beter voor de dag kwam dan in de tweestrijd met Swift, ziet Wiersma wel vooruitgang maar nog niet in de wedstrijd. “In de wedstrijden is die er inderdaad nog niet. In de partijvormen op training zeer zeker wel. We gaan er vanuit dat we dat binnenkort ook naar de zaterdag kunnen vertalen”, klinkt het redelijk verwachtingsvol.

Wiersma deelt de mening enigszins dat het doorwisselen in de wedstrijd tegen Swift zorgde voor min of meer chaotisch spel met misverstanden in beide disciplines (aanval en verdediging), maar is bepaald geen tegenstander van de mogelijkheid om per duel 8 wissels toe te passen: “Je hebt als coach een stuk meer invloed op de wedstrijd. We merken wel dat het echt wennen is. En dat je soms misschien te impulsief wisselt, waar je het in het verleden nog even liet staan. Ook hoe de wissels invloed hebben op het vertrouwen van spelers is iets om rekening mee te houden. Wij leren elke week weer bij.”

Dat het doorwisselen wel degelijk effect kan hebben was te zien bij Sporting Trigon 2, dat in kersverse junior Finn Lambooy een uitstekend pinchhitter had en een punt pakte tegen Swift. In dat duel maakte de eveneens 16-jarige Tim van Eijk ook een prima indruk. Met een allure alsof hij al jaren op dat niveau speelt. Een dag later presteerden hun leeftijdgenoten Mees (vd Doe) en Mees (Boerman) hetzelfde bij Trigon 3 overigens.

Terug naar 1. Wiersma was het in het duel met Swift ook opgevallen dat zijn ploeg vrijwel elke keer als “wij” gescoord hadden de tegenstander in de eerste tegenaanval direct tegenscoorde. Hij heeft er wel een verklaring voor: ” Ik denk dat het ermee te maken heeft dat we zoveel energie in een aanval moeten stoppen omdat de juiste timing er nog niet is. Mensen komen te laat of te vroeg. Dan kost het zoveel kracht om weer ergens anders aan te sluiten.”

In Den Haag is KVS/Maritiem, dat opvallend genoeg ook nog op nul staat, zaetrdag de volgende tegenstander. De wedstrijd wordt gespeeld op het terrein in het Cas van Dijkpark, Cremerweg 2. Het duel begint om 15.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter M. de Boer en assistent Hoppel.

Trigon 2 – met 3 uit 2 nog ongeslagen – treft eerder op de dag Die Haghe 3. Ook in Den Haag. Die wedstrijd begint om 12.30 uur en wordt geleid door arbiter Van den Beukel.

Wim van Vliet