Het was even verrassend als opmerkelijk dat Gerald van Dijk (35) een paar maanden terug de overstap naar Sporting Trigon maakte. Na de dubbele degradatie uit de overgangsklasse kon Trigon dit wel gebruiken. Trainer/coach Van Duuren heeft een enorm groot aandeel in de komst van Gerald: “John is voor 90% verantwoordelijk voor mijn overstap. Het leek mij heel mooi om mijn carrière af te sluiten met de man waarmee het allemaal begon. Mijn eerste overstap maakte ik ook doordat John mij vroeg. Daarnaast moest ook het plaatje kloppen en er een uitdaging zijn. Dat was de resterende 10%.”

Het bevalt de voormalige 21-voudige Oranje internationaal prima in Leiden. “Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Sporting Trigon. We hebben een jonge, gretige, maar bovenal leergierige selectie. Dit in combinatie met allemaal lieve mensen binnen de vereniging zorgt ervoor dat ik mij uitstekend vermaak.”

Dat het ballen op een lager niveau is dan wat hij in het verleden gewend was, ervaart de huidige inwoner van Den Haag niet als vervelend. Integendeel zelfs.

“De intensiteit en de spelbeleving zijn niet anders als in de league. Als het fluitje gaat wil je maar één ding en dat is winnen. Natuurlijk gaan er wel eens dingen niet zoals je voor ogen hebt, maar dat is op een hoger niveau ook zo. We hebben een talentvolle groep waar de rek nog lang niet uit is en het zien van de groei vind ik belangrijker en daar haal ik net zoveel plezier uit.”

Maar kom niet met het woord “afbouwen” aanzetten. “Dat vind ik niet het juiste woord. Ik ben nog hartstikke fit. Door andere keuzes in mijn privé-leven heeft het wekelijks spelen op het hoogste niveau geen prioriteit. Ik wil nog steeds presteren alleen moet het wel kunnen in combinatie met mijn zoon en werk. Daarnaast moet het mij energie geven en geen energie kosten en op het hoogste niveau zou het mij energie kosten.”

Die laatste indruk wekt de voormalige speler van Blauw Wit (6 jaar topleague) en Achilles (2 jaar overgangsklasse) enigszins wel als je hem de warming-up ziet maken, maar schijn bedriegt zodra hij in het veld staat.

En op het veld gaat het zo goed dat Trigon met slechts 1 (onnodig) verliespunt fier aan kop gaat. Maar indoor is het toch wat anders vindt ook Van Dijk: “We hebben een pittige poule. Ik verwacht wel dat we bovenin gaan meedraaien. We zijn het aan de kwaliteit in onze selectie verplicht. Als we het kunnen opbrengen om de resterende wedstrijden minimaal hetzelfde te brengen als we tegen BEP hebben gedaan zijn we zeker een grote kanshebber op het kampioenschap.”

Vorige week leek zijn benutte strafworp in de slotfase tegen BEP nog goed te zijn voor de volle winst, maar de Purmerendse thuisclub (koploper in de overgangsklasse veld!) schoot alsnog de gelijkmaker (24-24) binnen.

Van Dijk (inmiddels 5-voudig international van Suriname) – in het dagelijks leven docent rekenen op het Roc Mondriaan in Den Haag – steekt heel veel tijd in de Surinaamse korfbalbond. “We hebben ons weten te plaatsen voor het WK 2019 in Zuid- Afrika. Daar moet nog een hoop voor gebeuren en gaat aardig wat tijd in zitten,” zegt hij. In de tijd die overblijft rijdt hij graag motor, is gek op kaartspelletjes, houdt van lekker eten met een voorkeur voor de Zuid Amerikaanse keuken en doet hij graag leuke dingen met zijn zoon.

Sporting Trigon speelt zaterdag a.s. de eerste thuiswedstrijd voor een hopelijk redelijk gevulde Vijf Mei-hal. Zowel het 1e en 2e team spelen tegen DES uit Delft. De wedstrijd van 2 begint om 14.00 uur met scheidsrechter T. de Graaf, om 15.30 uur gevolgd door het duel van 1 waarbij M.A. van Bentum de leidsman is.

Wim van Vliet