Dat zegt John van Duuren daags na de verloren partij tegen KOAG. En dat is allerminst cynisch bedoeld na de eerste verliespartij vanaf de start in september 2018, want “Als je van tevoren gaat voor het plezier terugkrijgen en je staat nu halverwege de competitie zowel veld als zaal bij de bovenste 3 en dus mee doet voor promotie mag je niet ontevreden zijn”.
En gelijk heeft de 56-jarige Amsterdammer, die ook de ontwikkelingen van de jongeren in het tweede team nauwlettend volgt. “Het tweede doet het ook goed, staat op veld bovenin en ook in de zaal doen ze het goed, ondanks dat de uitslagen dit misschien niet laten zien.” De ontwikkeling gaat met vallen en op staan. De omschakeling is voor sommigen wat moeilijk. Waar het in voorgaande jaren makkelijk ging moet er nu gewerkt worden. Op dit moment stagneert het enigszins maar ik ben ervan overtuigd dat er straks weer twee stappen vooruit worden gedaan.”

“We zijn lekker bezig. We hebben veel overleg met elkaar (TC en ik). De selectie maakt stappen en er is de wil om in elkaar te investeren. De meeste dingen die beter kunnen hebben met externe factoren te maken en dan heb ik het over de zaal trainingstijden en -uren. Dit is benoemd en er wordt vanuit de TC getracht dit volgend seizoen te veranderen. Ik mis soms wel eens de beleving. Korfbal staat niet bij iedereen op de eerste plaats. Er is veel om heen. Ik probeer dat te veranderen door met mijn mensen te praten. Het gaat om keuzes maken en als je in een selectie speelt, wordt er van je verwacht dat korfbal op de eerste plaats staat,” legt de voormalige speler van Blauw Wit geduldig uit.

Terug naar het eerste, dat het dus afgelopen zaterdag in Krimpen aan den IJssel niet redde als gevolg van een belabberde tweede helft. Direct na rust met 17-13 voorkomen en in het vervolg nog maar 3 x scoren!! Van Duuren zag vergelijkingen met de tweede helft tegen NOVA op het veld, toen zelfs een voorsprong van 6 punten niet voldoende bleek voor de winst. “We hebben een probleem als we fysiek worden aangepakt en er door de leidsman niet naar wordt opgetreden zoals wij dat vinden. We vervallen dan in een leesbaar spelletje en ook naar elkaar toe is er dan veel kritiek. Dit is ook een leerproces, we zijn niet gewend om de betere korfballende ploeg te zijn en moeten leren met tegenslag om te gaan.”

Het voorgaande kan een verklaring zijn voor de matige productiviteit in de tweede helft tegen KOAG. “We kregen genoeg kansen en vrije ballen om de wedstrijd weer te doen kantelen. Te gehaast zijn, geen overleg, verkeerde scherpte zorgt er voor dat je dan totaal met z’n allen uit de wedstrijd bent.”

De eerste nederlaag kwam volgens de trainer/coach bij iedereen hard aan: “Ja als een mokerslag en dreunt nog steeds licht door. Het was ook een totaal onnodige nederlaag. KOAG deed het goed, ging tot en over het randje en wij waren de kluts kwijt. Ja dit kwam keihard aan. Na de wedstrijd heeft de ploeg heel even bij elkaar gezeten. Dinsdag hebben we het er wat uitgebreider over gehad zonder er nu een drama van te maken. De ploeg was zich bewust dat er fouten door hen gemaakt zijn. Men heeft elkaar hierop aangesproken en we hebben er een punt achter gezet. Je mag fouten maken als je er maar van leert. Doe je dat niet dan had je de fout niet moeten maken. Ik ga ervan uit dat we ervan hebben geleerd.”

Dat zal in de komende weken moeten blijken met de reeks wedstrijden tegen respectievelijk Antilopen, BEP (beide ook degradant uit de overgangsklasse) en Velocitas.
De voorbereiding daarop verloopt niet anders dan normaal. “We bereiden ons op dezelfde manier voor als anders. Kijken de wedstrijd van de tegenstander individueel. Ik analyseer en dat bespreken we. Niet te veel druk erop, gewoon wedstrijd voor wedstrijd.“

Sporting Trigon – Antilopen/Lancyr Deelen wordt zaterdag a.s. gespeeld in de Vijf Mei-hal, begint om 15.30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter M. van Roon.

Het duel tussen de reserveteams begint om 14.05 uur. Dat duel wordt geleid door arbiter Godyla.

Om 11.50 uur speelt de A1 tegen Tempo A4 met Dick Onderwater als leidsman.

Wim van Vliet